Azonnali elérhetőség

5 csoport fejlődési fázis, melyet vezetőként ismerned kell!

Mi pedig mindhez ajánlunk program típust!

csapatépítő tréningHatástalan volt a rafting Ausztriában? Hiába vágtunk közösen disznót, Sanyi bácsi mégis felmondott. Kidobott pénz lenne a csapatépítés?

Jogos a kérdés, mire jó a csapatépítés. Van e reális, kézzel fogható eredménye. Mert persze tudjuk Mihalik Ede óta, hogy kell egy csapat. De vajon a munkahelyen megélt és sikerrel megoldott kihívások teszik csapattá a csapatot, vagy ezek az extra események?

A válasz az, hogy minden csoportnak,akár csak egy embernek megvan a maga fejlődési szakasza és eszerint kell bánni vele. Eszerint kell „adagolni” a csapatépítő eszközöket. Ahogy egy fizikai edzés is teljesen más egy kisgyerek és egy felnőtt részére. Vezetőként, Hr-esként fontos felismerned, hogy hol tart a csapat és mire van szüksége.

Nézzük hát mik ezek a fázisok és hogyan hatnak a csoportokra:

1: Tájékozódási fázis: (kisgyermek)

A csoporttagok udvarias távolságot tartanak, a kommunikáció inkább szertartásos jellegű. Könnyen kiszámítható és sablonos a másik fél reakciója. Mindenki a saját kommunikációs stílusának megfelelően viselkedik. Még nincs csoport érzés, inkább kisebb alcsoportok alakulnak. A feladat iránti elkötelezettség alacsony.

Ajánlatunk: Laza csapatépítő kalandtúra

2: Strukturálódási, elmélyülési fázis (kamasz)

A csoportban elindul egy informális belső struktúra kialakulása. Az erőviszonyok felmérése kezdetét veszi. A csoporttagok közötti hasonlóságok és különbségek itt nyerik el valódi jelentőségüket. Felszínre kerülnek a kompetenciák, a célok és az érdekek hasonlóságai és eltérőségei. Konfliktusok terhelik azt a szakaszt, míg az egyének meg nem találják a helyüket a csoporton belül. Akik nem tudnak azonosulni ezzel akár el is hagyják a csoportot. Kialakul a konfliktuskezelés csoport kultúrája.

Ajánlatunk:csapatépítő tréning, melyet szakember vezet.

3: Bizalomépítés fázis (fiatal felnőtt)

Egy sikeresen, pozitív légkörben együttműködő csoport jön létre. Az egyén tudja és érti a helyét és szerepét a csoportban, mindenki ismeri és elfogadja a kitűzött célokat. A bizalmi atmoszféra mindenkit véd. A teljesítmény ebben a fázisban még nem a legerősebb, de ezt ilyenkor tolerálnia kell a vezetőnek, mert a bizalom és a közeli emberi kapcsolatok segítenek tovább lépni a következő prosperáló szakaszba.

Ajánlatunk: Ottalvós túra, vetélkedők, bor és étel kóstolók

4: A konstruktív együttműködés (Felnőtt)

Ez a szüret. Mindenki a helyén, mindenki érti és éli a szerepét, elkötelezett a célok iránt. A feladat megoldás hatékony. A csoport felnőtté vált. Nyílt, bizalmi alapú konfliktus kezelés jellemzi az együttműködést. Közösen megélt sikerek építik a csapatot. A cél ezt a fázist a lehető legjobban elnyújtani.

Ajánlatunk: Magas kihívású programok: Kalandpark, rafting, vitorlázás

5: A felbomlás (öregkor)

Minden csapat szétszéled, felbomlik egyszer. Csökken a motiváció, meglazulnak a szabályok, a megszokás átveszi a sikerre való éhség helyét. A motiváció vesztés végett néhány csoporttag a külső célok felé fordul. Fontos, hogy a prosperáló fázis jó gyakorlatait a csoport át tudja örökíteni az új csoporttagokra.

A sikeres vezető le tudja rövidíteni az első három fázist és meg tudja nyújtani a negyediket (valamint jól kezeli az ötödiket) Ebben kiváló eszközök lehetnek a különböző tréningek és csapatépépítő programok.

Tehát egy strukturálódási szakaszban lévő csoportot komoly veszély elvinni egy magas kihívású és prosperáló szakaszt kívánó raftingra, mert nagy valószínűséggel erősebben felszínre kerülnek a konfliktusok és különbözőségek. Nekik sokkal inkább ajánlunk egy túrával egybe kötött játékosabb tematikájú élmény programot. Ugyanez lehet, hogy éppen unalmas lenne a prosperáló csapat számára.

Ajánlatunk: Nosztalgia programok, visszatérés előző élményt ad helyszínekre, renezvényekre.